25 квітня 2017

Аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності Приватного акціонерного товариства «ПМК»Волинь» станом на 31 грудня 2016року

Національній комісії з цінних

паперів та фондового ринку



Акціонерам ПрАТ «ПМК «Волинь»

Керівництву

ПрАТ «ПМК «Волинь»

Аудиторський висновок

(звіт незалежного аудитора)

щодо фінансової звітності Приватного акціонерного

товариства «ПМК»Волинь»

станом на 31 грудня 2016року

Код ЄДРПОУ 03566498

Основні відомості про Приватне  акціонерне товариство  «ПМК»Волинь»
- повна назва: Приватне акціонерне товариство  “ПМК «Волинь»;
- код за єдиним державним реєстром підприємств та організацій України - 03566498
    ( довідка  Головного  управління  статистики у Волинській  області  №АА691414, видана 13.02.2013р.)
  - місцезнаходження  та  юридична  адреса :
      43020, м. Луцьк, вул.Електроапаратна,буд.4;
    - свідоцтво  про  державну  реєстрацію юридичної особи серії АОО№ 657354  видане виконавчим комітетом Луцької міської ради Волинської області 07.06.1993року, номер запису 1 198 120 0000 002049. Виписка з Єдиного державного реєстру  юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців видана Державною реєстраційною службою України видана 03.09.2014р.;
- основні види діяльності :
    68.20   - надання  в оренду й експлуатацію  власного  чи орендованого нерухомого майна;
    46.73   - оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням;
    41.20   -  будівництво житлових і нежитлових будівель;
    35.14   - торгівля електроенергією;
    35.13   - розподілення  електроенергії;
    35.12   - передача електроенергії;                .
- середня чисельність працівників -4 чоловіка.
            На даний час  Приватне акціонерне  товариство «ПМК»Волинь» діє на підставі
 Статуту  в новій редакції, затвердженого загальними зборами  акціонерів Товариства 18 квітня 2011року,  протокол №07, державну реєстрацію  змін  проведено  державним реєстратором  22.04.2011р., номер запису 1198 105 0011 002049.
Договір про відкриття та обслуговування рахунків в цінних  паперах власникам іменних цінних паперів №1/2012 укладений ПрАТ «ПМК«Волинь» 10.01.2012р. з ТОВ «Група Інвестиційний  Стандарт», з 21.04.2015р.  з даним Товариством укладено новий договір за №873.
         Опис аудиторської перевірки
Ми провели аудит у відповідності з вимогами та положеннями Закону України «Про аудиторську діяльність», інших законодавчих актів України та у відповідності з вимогами Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг (далі - МСА) Міжнародної федерації бухгалтерів, прийнятих в якості Національних стандартів аудиту рішенням Аудиторської палати України  від 29.12.2015р.№ 320/1,  у відповідності із МСА № 700 «Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності», МСА 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора», МСА 706 «Пояснювальні параграфи" та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора», МСА 3000 «Завдання з надання впевненості».
У своїй роботі аудитором  використано метод вибіркової перевірки. Під час перевірки до уваги бралися тільки суттєві викривлення. Планування і проведення аудиту було спрямоване на одержання розумних підтверджень щодо відсутності у фінансовій звітності суттєвих помилок. Дослідження здійснювалось шляхом тестування доказів на обгрунтування сум та інформації, розкритих у фінансовій звітності, а також оцінки відповідності застосованих принципів обліку нормативним вимогам, щодо організації бухгалтерського обліку і звітності в Україні, чинним протягу періоду перевірки.
Метою проведення аудиторської перевірки фінансової звітності є надання аудиторові можливості висловити думку стосовно того, чи складена фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах згідно з визначеною концептуальною основою фінансової звітності.
     На нашу думку, отримані аудиторські докази є достатньою та відповідною основою для висловлення аудиторської думки. Аудиторський висновок складено з врахуванням вимог Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», Законів України «Про аудиторську діяльність», «Про акціонерні товариства», Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг та інших нормативних документів.
Фінансова звітність товариства підготовлена згідно формату Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Річна фінансова звітність складена на підставі даних бухгалтерського обліку ПрАТ»ПМК»Волинь» за станом на кінець останнього дня звітного року.
Підготовка фінансової звітності вимагає від керівництва розрахунків та припущень, що впливають на суми активів та зобов'язань, відображених у фінансовій звітності, на розкриття активів і зобов'язань на звітну дату, а також на суми доходів та витрат, що відображаються у фінансових звітах протягом звітного періоду.

Опис перевіреної фінансової інформації
Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва у складі якого:
• Баланс станом на 31.12.2016 року, Форма № 1-м;
• Звіт про фінансові результати за 2016 рік, Форма № 2-м .
Відповідальность управлінського персоналу за фінансову звітність.
Управлінський персонал несе відповідальність за складання і достовірне подання цієї фінансової звітності відповідно до нормативних вимог   щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні та за запровадження такого внутрішнього контролю, який управлінський персонал визначає необхідним для забезпечення складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.
 Відповідальність аудитора.
Відповідальністю аудиторів є висловлення думки щодо фінансової звітності на основі результатів аудиту, який було проведено відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від аудиторів дотримання етичних вимог, а також планування і виконання аудиту для отримання обґрунтованої впевненості в тому, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів щодо сум і розкриття інформації у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора та включає оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилки. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитором  розглянуто заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання суб'єктом господарювання фінансової звітності з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцінку відповідності використання облікової політики, прийнятності облікових оцінок, зроблених управлінським персоналом, та загального подання фінансової звітності.
Процедури аудиту було сформовано з врахуванням оцінених ризиків суттєвого викривлення фінансових звітів внаслідок шахрайства чи помилок у відповідності з МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності».
Аудитор вважає, що  отримані достатні і належні докази для висловлення   думки.
 Підстави для висловлення умовно-позитивної думки
            Складання аудиторського висновку щодо фінансової звітності регламентовано МСА № 700 «Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності», МСА 701”Аудиторський висновок про фінансову  звітність”, МСА 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора».
         У зв’язку з наявністю підстав для висловлення аудиторської думки даний аудиторський висновок складено у відповідності до  МСА 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора».  Підстави для висловлення умовно-позитивної думки:
          Товариством не створено резерву  сумнівних боргів, що передбачається  ПСБО 10 «Дебіторська заборгованість». Визнання і оцінка реальності дебіторської заборгованості,  на думку аудиторів, в цілому відповідає ПСБО 10 «Дебіторська заборгованість».

Висновок аудитора (умовно-позитивний) 
Аудитори    провели    аудиторську   перевірку    фінансової   звітності  Приватного акціонерного  товариства   «ПМК «Волинь» станом на 31.12.2016 року. Нами були виконані процедури аудиту згідно вимог МСА 500 «Аудиторські докази», що відповідають меті отримання достатніх і прийнятних аудиторських доказів. Аудиторські докази необхідні нам для обґрунтування аудиторської думки та складання звіту. За своїм характером докази є сукупними і одержані нами в основному за допомогою аудиторських процедур, які виконувались в процесі аудиту.
             Концептуальна основа фінансової звітності, використана для підготовки фінансових звітів визначається Національними стандартами складання фінансової звітності. Внутрішня облікова політика підприємства, яка відображає принципи та методи бухгалтерського обліку та звітності, за якими складається фінансова звітність, відповідає вимогам П(С)БО, а також  вимогам ст.40 Закону України
«Про цінні папери та фондовий ринок».
Облік господарських операцій здійснюється згідно з діючим Планом рахунків бухгалтерського обліку та у відповідності до вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
На  нашу думку, за  винятком  можливого впливу, про який йдеться у параграфі «Підстави для висловлення  умовно-позитивної думки», фінансова звітність Приватного акціонерного  товариства   «ПМК«Волинь» підготовлена  на підставі даних бухгалтерського обліку  подає  достовірно, в усіх суттєвих аспектах  фінансовий стан    Товариства   станом на 31  грудня 2016 року, результат  діяльності  за   2016 рік згідно з визначеною концептуальною основою фінансової звітності та  прийнятої облікової політики   і відповідає встановленим вимогам  діючого законодавства України.
  Представлена фінансова звітність Приватного акціонерного  товариства   «ПМК«Волинь»  підготовлена  на основі принципу безперервності  діяльності,  що передбачає реалізувати свої активи та виконати свої зобов’язання в ході звичайної безперервної  діяльності Товариства.
Пояснювальний параграф
            Ми звертаємо увагу на те, що діяльність Товариства та інших підприємств України до теперішнього часу зазнають та можуть зазнавати у найближчому майбутньому впливу від політичної та економічної невизначеності, яка триває в Україні. Кінцевий результат розвитку та наслідки політичної та економічної кризи важко спрогнозувати, однак вони можуть мати подальший серйозний негативний вплив на економіку України. Хоча управлінський персонал вважає, що він вживає належні заходи на підтримку стабільності діяльності Товариства, необхідні за існуючих обставин, подальша нестабільність ситуації може спричинити негативний вплив на діяльність Товариства, характер та наслідки якого на поточний момент визначити неможливо. Майбутні умови здійснення діяльності можуть відрізнятися від оцінок управлінського персоналу та на  безперервність діяльності Товариства в майбутньому. Висловлюючи  думку, ми не брали до уваги це питання.
 Інша допоміжна інформація
 Відповідність вартості чистих активів вимогам законодавства. Під вартістю чистих активів акціонерного товариства розуміється величина, яка визначається шляхом вирахування із суми активів, прийнятих до розрахунку, суми його зобов'язань, прийнятих до розрахунку.
Розрахунок вартості чистих активів акціонерних товариств здійснюється згідно Методичних рекомендацій Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств від 17.11.2004 р. № 485 з метою реалізації положень ст.155 ЦК «Статутний капітал акціонерного товариства», зокрема п. 3:«Якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів акціонерного товариства виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу та зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартість чистих активів стає меншою від мінімального розміру статутного капіталу, встановленого законом, товариство підлягає ліквідації».
         Заявлений статутний капітал складає  529,1тис. грн., неоплаченого капіталу на кінець звітного періоду немає.   Розрахункова  вартість чистих активів на кінець   звітного    періоду  складає  22839,2тис.грн., на  початок 2016 року  - 251,1тис.грн..  Вартість чистих активів на кінець 2016 року  Приватного акціонерного  товариства   «ПМК «Волинь» відповідає вимогам законодавства.
Наявність суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю.  
       Аудитори зазначають, що відповідно до МСА 720  "Відповідальність  аудитора
щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором
фінансову звітність", інша інформація, що розкривається товариством - емітентом цінних паперів та подається  до Комісії разом з фінансовою звітністю,  на перевірку не надавалась,  поскільки проведення аудиту передувало поданню товариством річної звітності емітента цінних паперів за 2016 рік  до Комісії цінних паперів, тому аудитор не може  висловити думку щодо її відповідності звітних даних емітента даним фінансовій звітності .
 Виконання значних правочинів
Значний правочин - правочин (крім правочину з розміщення товариством власних акцій), учинений акціонерним товариством, якщо  ринкова вартість майна (робіт, послуг), що є його предметом, становить     10     і     більше     відсотків     вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності.
Аудитор виконав процедури на відповідність законодавству у частині вимог до закону. Товариством здійснювались у 2016 році господарські  операції, які  відповідно до ст.70 Закону України «Про акціонерні товариства»  відносяться до значних правочинів (10 і більше відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності). Вартість активів станом на 01.01.2016 року складає 1757,6 тис. грн..Наглядовою радою  Товариства надано  дозвіл  голові правління на вчинення значних правочинів.
 Відповідність стану корпоративного управління, у тому числі стану внутрішнього аудиту вимогам законодавства.
Формування складу органів корпоративного управління Товариства здiйснюється вiдповiдно до Статуту. Протягом звiтного року в акціонерному товариствi функцiонували наступнi органи корпоративного управлiння: загальні збори акцiонерiв; правління; наглядова рада; ревізійна комісія.
            Щорiчнi загальні збори акцiонерiв проводились в термін, визначений Законом України «Про акцiонернi товариства» – до 30 квітня.
             Протягом 2016 року поточне управління фінансово-господарською діяльністю Товариства здійснював виконавчий орган – голова правління в межах повноважень, які встановлено Статутом товариства.
             Наглядова рада товариства створена відповідно до вимог Статуту, Положення про Наглядову раду товариства та Закону України «Про акціонерні товариства» № 514-VI від 17 вересня 2008 року (зі змінами та доповненнями) товариства може прийняти рішення щодо запровадження в товаристві посади внутрішнього аудитора (створення служби внутрішнього аудиту). Створення служби внутрішнього аудиту не передбачено внутрішніми документами товариства, тому наглядовою радою товариства не було прийнято рішення щодо запровадження в товаристві посади внутрішнього аудитора, що не суперечить вимогам Закону України «Про акціонерні товариства» № 514-VI від 17 вересня 2008 року.
          Контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства протягом звітного року здійснювався ревізійною комісією. Діяльність ревізійної комісії регламентовано статутом  Товариства.
         За результатами виконаних процедур перевірки стану корпоративного управління, у тому числі внутрішнього аудиту, відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» можна зробити висновок, що прийнята та функціонуюча система корпоративного управління у Товаристві відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства» № 514-VI від 17 вересня 2008 року та вимогам Статуту.
            Організація та ведення бухгалтерського обліку забезпечено у відповідності до прийнятої управлінським персоналом облікової політики із використанням комп’ютерної програми «1:С Підприємство 7.7», що забезпечує арифметичну точність, аналітичність та цілісність бухгалтерських записів.
          Стан розрахунків Товариства із третіми особами в цілому підтверджується актами звіряння на систематичній основі в оперативному режимі та станом на дату складання звітності.
          Оцінюючи вищенаведене, незалежним аудитором зроблено висновок щодо адекватності процедур внутрішнього контролю у ПрАТ «ПМК «Волинь». Систему внутрішнього контролю можна вважати достатньою.
 Ідентифікації та оцінки аудитором ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства
Під час виконання процедур оцінки ризиків і пов'язаної з ними діяльності для отримання розуміння суб'єкта господарювання та його середовища, включаючи його внутрішній контроль, як цього вимагає МСА 315 «Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвих викривлень через розуміння суб'єкта господарювання і його середовища», аудитором виконано процедури необхідні для отримання інформації, яка використовуватиметься під час ідентифікації ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства у відповідності до МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства при аудиті фінансової звітності». У своїй поточній діяльності Приватне акціонерне товариство «ПМК «Волинь" піддається зовнішнім та внутрішнім ризикам.  Загальну стратегію управління ризиками в ПрАТ «ПМК «Волинь» визначає Наглядова рада, загальне керівництво управлінням ризиками здійснює Голова правління.
Аудитор не отримав доказів стосовно суттєвого викривлення фінансової звітності Приватного акціонерного товариства «ПМК «Волинь" внаслідок шахрайства.
       Основні відомості про аудиторську фірму:
 - повна назва - Аудиторська фірма “Віталіна-Аудит” у формі товариства з обмеженою відповідальністю;  
 - Свідоцтво про внесення  в Реєстр суб’єктів аудиторської діяльності  видане Аудиторською палатою України за №0328,  рішення Аудиторської палати України від 18 травня 2001р. №163/3, термін дії продовжено  до 31 березня 2021р.;
  - Свідоцтво про відповідність системи контролю  якості аудиторських послуг видане рішенням АПУ від 26.09.2013р. №279/4;
 - Сертифікат аудитора серії “А” №007031 від 28.04.1994 року виданий   рішенням АПУ від 28.04.1994 року №14., термін дії до 28.04.2018р.;
-  юридична адреса: м.Луцьк, пр.Відродження 8/2;
 - місцезнаходження: м. Луцьк, пр. Відродження, 8/2;              
 - телефон –факс (0332) 25-22-79, моб.телефон (050)207-54-74.                                                                                                                                                                    

  Основні відомості про умови договору на проведення аудиту:

  •  Договір  №200417-А на виконання аудиторських робіт від 20 квітня  2017 року ;
  •  початок аудиторської перевірки  20 квітня 2017 року, закінчення -  26 квітня  2017 року.



Директор   Аудиторської фірми
«Віталіна–Аудит» ТзОВ,
незалежний аудитор                                                                       Г.А.Петренко
Сертифікат аудитора серії “А” №007031,
виданий  рішенням Аудиторської палати України
від 28.04.1994 року  № 14, діє до  28.04.2018р.                
 
26 квітня 2017 року